top of page
  • Writer's pictureAna Stjelja

Bajka Ane Stjelje zastupljena u knjizi „Awakening Not Sleeping” u izdanju organizacije UN WomenSrpska književnica Ana Stjelja zastupljena je u knjizi pod naslovom Awakening Not Sleeping: Reimagining fairy tales for a new generation koju je objavila organizacija UN Women i njen ogranak UN Women za Evropu i Centralnu Aziju (ECA). Urednice izdanja su: Angela Walsh, Kalina Maleska, Donna Jo Napoli i Nadia Albert. Projektom je rukovodila direktorka organizacije UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Alia El-Yassir. Knjigu je ilustrovala Nataša Konjević. Inicijativu je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.


Ova jedinstvena kolekcija bajki nastala je u okviru kreativne radionice pod naslovom Awakening Not Sleeping: Reimagining fairy tales for a new generation sa idejom da se na jednom mestu okupe književnice i feministkinje iz Evrope i Centralne Azije kako bi kroz proces edukacije i aktivnog dijaloga, te kroz razmenu mišljenja i iskustava, ponovo napisale bajke koje su do sada pisane prema već ustaljenim stereotipima i kao takve nisu donosile nikakve novine za buduće mlade generacije. Polazna osnova ovog projekta je borba za rodnu ravnopravnost kroz smišljanje bajki koje se temelje na tradicionalnim pričama, mitovima, legendama te svetski poznatim bajkama koje su deo svetskog kulturnog nasleđa. Kroz ovu kreativnu radionicu organizacije UN Women prošlo je preko 100 autorki, a za ovu kolekciju bajki odabrano je 28 priča iz pera 32 autora.


U kolekciji bajki zastupljene su autorke iz: Evrope (Srbije, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Grčke, Turske, Albanije Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Gruzije, Islanda, Engleske, Velsa, Škotske, Irske, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije) i Centralne Azije (Tadžikistana, Kirgistana, Uzbekistana).Srpska književnica Ana Stjelja, sa svojom bajkom Ajša u Zemlji Snova, jedina je predstavnica Srbije zastupljena u ovoj kolekciji bajki. Osim ove bajke, srpska autorka je kroz kreativnu radionicu napisala još jednu bajku inspirisanu srpskim kulturnim nasleđem koja će svetlost dana ugledati sledeće godine.Projekat „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” i istoimena knjiga zvanično su promovisani 18.11.2021. godine u Istanbulu, u prostorijama međunarodne škole MEF. Svečani program upriličen povodom ovog događaja možete pogledati OVDE.Više o samom projektu možete pročitati OVDE.

O autorkama možete više pročitati na OVOM linku.

Promo video možete pogledati OVDE.

43 views

Comments


Recent Posts
Search By Tags
bottom of page