top of page
  • Writerglobe

Др Ана Стјеља објавила књигу „Духовна ризница Србије: православне цркве и манастири“



Српска књижевница, новинарка и чланица УНС-а, др Ана Стјеља објавила је књигу под насловом „Духовна ризница Србије: православне цркве и манастири“. Књига је настала на основу дугогодишњег истраживања и прикупљања потадака о историјату српских православних цркава и манастира, те тако ову књигу чине текстови који су објављивани у српској штампи у периоду од 2010. до 2016. године.

Већина текстова о српским православним црквама и манастирима објављена је у периоду од 2010. до 2015. године у оквиру рубрике „Упознајмо Србију“ листа „kWh“, тадашњег званичног штампаног гласила Електропривреде Србије. Неколико текстова је објављено у магазину „Одбрана“, часопису „Православље“ и у „Магазину“, недељном додатку листа Политика.

У књизи је укупно обрађено педесет српских православних светиња. Када су цркве у питању, посебно се водило рачуна о одабиру мање познатих и историјски те архитектонски занимљивих цркава какве су цркве-брвнаре и пећинске цркве. Што се манастира тиче, у књизи су представљени манастири свих епархија, чиме се водило рачуна да подједнако буду заступљени и манастири свих крајева Србије.

Овом књигом се свакако даје изврстан допринос проучавању историјата српских православних светиња, а текстовима који су написани у форми кратких есеја, наглашава се како историјски тако и духовни значај српских православних цркава и манастира за српски народ, а посебну за развој његове културе, просвете и духовности.

Књига „Духовна ризница Србије: православне цркве и манастири“ се објављује поводом 820 година од обнове манастира Хиландар[1] у сећање на 1198. годину када су Стефан Немања (у монаштву Свети Симеон) и његов син Свети Сава обновили највећу ризницу српске средњовековне културе и духовности.

Књига је објављена као електронско издање и може се читати ОВДЕ.

[1]1 Манастир Хиландар је изградио грчки монах-светогорац, Георгије Хиландарио. (Прим. аут.)

Recent Posts
Search By Tags
bottom of page