top of page
  • Ana Stjelja

Dr Ana Stjelja objavila izbor iz savremene turske poezije pod naslovom „Pesma je ptica na vrhu vulka



Srpska književnica, novinarka i prevodilac dr Ana Stjelja u svojoj izdavačkoj ediciji „Porta Mundi“ objavila je izbor iz savremene turske poezije pod naslovom „Pesma je ptica na vrhu vulkana“ koji je prevela sa turskog jezika.

Veliki turski satiričar, pesnik i pisac, Aziz Nesin, jednom je kroz dosetku rekao: „Od troje Turaka, četvoro su pesnici“. Ova Nesinova duhovita misao, zapravo na najbolji način govori koliki značaj Turci pridaju poeziji. Počevši od narodne, mističke (sufijske), divanske, tanzimatske... pa sve do savremene turske poezije, razvija se jedna poetska nit koju vreme ne može da prekine. Ona traje, ona se poštuje i njoj se generacije Turaka nanovo vraćaju. Sasvim je jasno da je i turska kao i druge poezije sveta produkt mentalitetajednog naroda, te duhovna staza kojom su hodili Turci kroz istoriju. Prateći taj duhovni put, prevodilac i priređivač ove knjige, opredelio se da prema sopstvenompoetskom i prevodilačkom nahođenju načini izbor iz poezije najznačajnijih turskih pesnika koji su stvarali u 20. veku. Izbor iz savremene turske poezije pod naslovom „Pesma je ptica na vrhu vulkana“ (prema stihu iz pesme Ulku Tamera) čine pesme 12 turskih pesnika (Jahja Kemal Bejatli, Ahmed Hamdi Tanpinar, Nazim Hikmet, Džahit Sitki Tarandži, Orhan Veli Kanik, Oktaj Rifat Horozdžu, Fazil Husnu Daglardža, Melih Dževdet Andaj, Aziz Nesin, Bulent Edževit, Džemal Sureja i Ulku Tamer). Svaki pesnik je predstavljen sa tri svoje pesme, a sama zbirka osim poezije donosi i biografske beleške o pesnicima, kako bi čitaoce upoznala sa zanimljivim detaljima iz života ovih pesnika.

Ova knjiga ne pledira da se predstavi kao antologija, niti je uređena po nekom konkretnom naučnom i stručnom ključu, već naprosto pledira da iz mora turskih pesničkih bisera probere one najosećajnije i najliričnije, one koji šalju izvesnu poruku ili koje u sebi sadrže izvesnu filozofsku misao. Ova zbirka, uopšteno govoreći, ima je dnu jedinu nameru, a to je da pokaže svu lepotu i misaonost savremene turske poezije.

Recent Posts
Search By Tags
bottom of page