top of page
  • Ana Stjelja

Ana Stjelja uvrštena u knjigu srpskog aforizma „Jedan za sve“



Jedan za sve“ je naziv knjige srpskog aforizma koja sadrži aforizme i misli 500 autora po izboru priređivača Gorana Radosavljevića, aforističara iz Beograda. Knjiga je objavljena u avgustu 2016. godine kao 18. knjiga Biblioteke Artija, istoimene Književno-umetničke asocijacije.

Knjiga „Jedan za sve“ sadrži većinom aforizme autora savremenog srpskog aforizma, a među njima i onih koji to još nisu ovekovečili knjigom ili nikad neće, već to što pišu plasiraju putem interneta, tj. društvenih mreža. Pored toga, knjiga je obogaćena i mislima koje pripadaju poznatim književnicima, koji po vokaciji nisu bili satiričari ili aforističari, i drugim ličnostima, kao što su: Miroslav Mika Antić, Ivo Andrić, Matija Bećković, Nikolaj Velimirović, Stanislav Vinaver, Jovan Dučić, Dobrica Erić, Vladeta Jerotić, Jovan Jovanović Zmaj, Momo Kapor, Vuk Karadžić, Danilo Kiš, Sima Milutinović Sarajlija, Branko Miljković, Rastko Nemanjić (Sveti Sava), Dositej Obradović, Borislav Pekić, Petar Petrović Njegoš, Jovan Popović Sterija, Ljubivoje Ršumović, Mehmed Meša Selimović, Stevan Sremac, Gojko Stojčević (Patrijarh srpski Pavle), Nikola Tesla, Miloš Crnjanski, Tadej Štrbulović (Otac Tadej) i drugi. A tu su i nezaobilazni: Branislav Nušić, Petar Kočić, Jovan Hadži-Kostić, Duško Radović, Vladimir Bulatović Vib, Dragiša Kašiković,..

Inače, kao što se može primetiti po imenima, knjiga nije definisana samo po nacionalnoj pripadnosti, već i po geografskoj, jer su zastupljeni i autori koji su stvarali u Srbiji, ali bilo je i slučajeva da su neki od autora sami hteli da budu deo ove knjige kao pripadnici drugih naroda.

Izdavač knjige je „KUA ARTIJA“


Više o samoj knjizi i autorima koji su u njoj zastupljeni možete pročitati OVDE.

Recent Posts
Search By Tags
bottom of page